HACCP: Hazard Analysis and Critical Control PointHACCP: Hazard Analysis and Critical Control Point

Постійно діючи процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)

Якщо ваша система готова до сертифікації і Ви визначились зі стандартом, замовте прорахунок вартості сертифікації

Призначеність стандарту (Хто може використовувати?)

Аналіз ризиків та критичні контрольні точки (HACCP) є міжнародно визнаною системою зниження ризику загроз безпеки харчових продуктів. Система HACCP може використовуватися на всіх етапах харчового ланцюга, від процесів виробництва та приготування харчових продуктів до пакування та розподілу.

Законодавство

У Європейскому союзі, Радою Європи було прийнято Regulation (EC) No 852/2004 On the hygiene of foodstuffs Про санітарно-гігієнічні правила виробництва харчових продуктів».

В Україні видано Закон України "Про безпечність та якість харчових продуктів", НАКАЗ Міністерства аграрної політики та продовольства №590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».

Сфера застосування стандарту (Для чого потрібен?)

Будь-яка компанія, яка бере участь у виробництві, обробці харчових продуктів, може використовувати HACCP для мінімізації або усунення загроз безпеки для харчових продуктів.

Застосування принципів HACCP є поширеним у розвинених країнах світу і в ЄС є юридично обов'язковим для багатьох галузей промисловості.

Галузі, які мають застосовувати HACCP: виробництво, переробка та упаковка; зберігання, транспортування та дистрибуція; приготування та розподіл продуктів харчування – для лікарень, готелів, ресторанів, авіакомпаній та інших компаній; магазин – роздрібна торгівля та кейтеринг і т.д. Основною метою HACCP є захист людей від хвороб харчового походження, але переваги системи також поширюються на організацію шляхом: Підвищення довіри клієнтів до продукції. Запобігання виникненню інцидентів та скорочення непотрібних відходів. Підвищення здатності виходити на ринки та клієнтів, яким потрібна система на основі HACCP. Ефективне керування процесами. Підвищення якості та узгодженості. Глобальна ініціатива безпеки харчових продуктів (GFSI) провела порівняльний аналіз низки програм сертифікації систем управління безпекою харчових продуктів, всі з яких засновані на HACCP. Деякі з них: SQF, FSSC 22000, BRC та IFS